Opsætning af tapet

Hvis du overvejer at kaste dig ud i opsætning af tapet på egen hånd, så er du langt fra alene. Hvide vægge og savsmuldstapet bliver i stigende grad erstattet af moderne tapetdesigns. Uanset om det drejer sig om romantiske blomstermønstre, klassiske striber eller imponerende fotoprint, er tapet på væggene igen blevet populært. Dette skyldes sandsynligvis, at tapet hurtigt og nemt kan transformere et rum. På få timer kan tapet ændre hele atmosfæren i et rum. Derfor vælger mange nu at opgradere deres vægge med tapet. Med nye, brugervenlige produkter er tapetsering blevet lettere og tilgængelig for de fleste. Tapet er blevet et stilfuldt indretningselement og en naturlig del af både sommerhuset, hjemmet og kontoret, og det foretrækkes ofte frem for maling.

Opsætning af tapet - Bolig og have magasin

Nye og moderne tapeter

Vaskbart vinyltapet, præget teksturtapet og tapet med metalliske overflader er alle eksempler på de nye teknologier og udviklinger, der findes i moderne tapeter.

Men det mest populære tapet i de senere år er det ikke-vævede tapet. Dette tapet har et bæremateriale af fugtbestandig og stabil fleece af syntetisk fiber, hvilket gør det næsten 100% vandfast og i stand til effektivt at skjule ujævnheder og revner på væggene. Den fugtbestandige egenskab sikrer, at tapetet holder længere, selv i rum med høj luftfugtighed som køkkener og badeværelser. Derudover er det ikke besværligt med opsætning af tapet uanset om valget står mellem  ikke-vævede tapet eller vævet tapet. Det er meget nemt at påføre, da det ikke kræver gennemblødning og kan sættes direkte på væggen, hvilket sparer tid og besvær under installationen. Denne kombination af holdbarhed, nem påføring og æstetiske fordele har gjort det ikke-vævede tapet til et foretrukket valg for både professionelle og gør-det-selv entusiaster.

opsætning af moderne tapet

Papir tapet

Papirtapet er en type vægbeklædning lavet af papir, som ofte anvendes til at dekorere indendørs vægge. Det består typisk af to lag papir, hvor det øverste lag er trykt med et design eller mønster. Papirtapet er kendt for sine mange designmuligheder og er tilgængeligt i et bredt udvalg af farver og mønstre. Det er dog mindre holdbart end andre typer tapet, da det er mere modtageligt for fugt og mekanisk skade. Det kræver omhyggelig påføring med tapetklister og forberedelse, herunder gennemvædning for at sikre korrekt hæftning til væggen.

Papirtapet har en tendens til at blive hurtigt beskadiget og kræver derfor omhyggelig forberedelse og påføring. Først skal bagsiden af tapetet dækkes med et godt lag tapetklister. Sørg for, at klisteret er jævnt fordelt, så hele overfladen er dækket. Derefter foldes tapetet forsigtigt sammen og lades trække i 5 til 10 minutter, så det bliver gennemfugtet og lettere at arbejde med. Denne proces, kendt som “booking,” sikrer, at tapetet ikke revner eller rynker under påføringen.

Når tapetet er klar, begynder du med at sætte de øverste 3/4 op mod loftet. Sørg for, at tapetet hænger lige, da det er lettere at skære det til end at rette det lodret. Brug en tapetkost til at fastgøre tapetet fra midten og udad. Du behøver ikke presse hårdt; et let tryk er tilstrækkeligt til at få det til at hæfte. Arbejd langsomt og omhyggeligt for at undgå luftbobler og rynker.

Når de første 3/4 er sat fast, fæstner du den nederste 1/4 på samme måde. Sørg for at glatte tapetet forsigtigt nedad, så der ikke dannes folder. Brug din tapetkost igen for at sikre, at tapetet sidder fast hele vejen ned. Til sidst skærer du det overskydende tapet af ved gulvet ved hjælp af en lineal eller spatel for at opnå en ren kant. Husk at skære forsigtigt og præcist for at undgå at beskadige tapetet eller væggen. Denne omhyggelige tilgang sikrer, at dit papirtapet ser professionelt ud og holder længere.

En nem og simpel guide til, hvordan du sætter tapet op

Før du sætter tapet op, skal du sikre dig, at din væg er fuldspartlet og fri for ujævnheder.

Forberedelse af væggen.

Start med at rengøre væggen grundigt for at fjerne støv, snavs og eventuelle gamle tapetrester. Brug en fugtig klud eller en mild rengøringsopløsning for at sikre en ren overflade.

Tjek væggen for huller, revner eller ujævnheder. Brug en spartel til at påføre spartelmasse på huller og revner. Træk spartelmassen jævnt hen over væggen for at fylde alle uregelmæssigheder ud.

Lad spartelmassen tørre i henhold til producentens anvisninger. Dette kan tage flere timer eller en hel nat, afhængigt af lagets tykkelse og rummets luftfugtighed.

Når spartelmassen er helt tør, slibes væggen med fint sandpapir (korn 120-150). Dette fjerner overskydende spartelmasse og gør væggen helt glat.

Fjern støvet fra væggen med en fugtig klud eller en støvsuger med en børstevedhæftning.

Spartle hul i en væg

Grunding af væggen inden du skal sætte tapet op

Det er vigtigt at grunde væggen, da spartelmasse kan absorbere meget af tapetklisteren, hvis væggen ikke er grundet. Brug en primer eller det, der kaldes “blå vand,” for at sikre optimal vedhæftning.

Lad primeren tørre helt, før du går videre til tapetseringen.

Primer eller forankringsgrunder, er det samme når det handler om at lukke din væk efter du har spartlet væggen.

Tapetsering

Mål ud fra hjørnet af din væg en tapetbane ud og tegn en lodret streg med et vaterpas. Dette sikrer, at din tapet hænger helt lige og ikke følger væggenes skæve vinkler.

Mal eller rul tapetklister på væggen, hvor den første bane skal sidde. Brug en god tapetklister, der kan holde i lang tid og sikre, at tapetet ikke falder ned.

Opsætning af tapet:

  • Mål en tapetbane op, tilføj 10 cm ekstra i hver ende for at lette tilpasningen.
  • Tag den første bane og sæt den op på væggen. Start øverst og justér efter den lodrette streg, du har tegnet.
  • Brug en tapetbørste til at glatte tapetet ud fra midten og udad, så det sidder fast på væggen uden luftbobler.
  • Brug en spartel og en hobbykniv til at skære kanterne til for oven og for neden samt rundt om kontakter.

Gentag processen med de næste baner. Sørg for, at mønsteret matcher korrekt, hvis der er et mønster på tapetet.

Fortsæt, indtil hele væggen er dækket med tapet.

Ved at følge disse trin vil du kunne opnå et flot og professionelt resultat, der holder længe.

Herunder kan du finde flere spændende artikler

Opsætning af tapet på væg i boligen

Opsætning af tapet

Tapetsering har gjort et comeback i boligindretningen efter nogle års fravær. Med moderne mønstre og nye materialer er tapet igen blevet populært, især til baggrunde, border og dekoration i børneværelser. Vi guider dig gennem de subtile forskelle mellem forskellige typer tapet, sammenligner ikke-vævede og papirbaggrunde, og giver dig nyttige tips til, hvad du bør overveje, når du arbejder med tapet.

Læs mere »
Maling af træværk

Maling af træværk

Når du maler udendørs træværk, kan det ofte føles mere taknemmeligt end at male indendørs træværk i stuen eller på loftet. Uanset hvilken type træværk du maler, er det vigtigt at tage sig god tid. Malerarbejde kan tage lang tid, og du risikerer let at få løbere, hvis malingen er for tynd eller du påfører for meget ad gangen. Så sørg for at arbejde omhyggeligt og grundigt for at opnå det bedste resultat.

Læs mere »
Maling af loft og vægge

Maling af loft og væg

Når du skal til at forberede dit malerarbejde, er du allerede iført arbejdstøj for at forhindre snavs og skader på dit almindelige tøj. Maling kommer hurtig på tøjet og er ikke altid lige nemt at få af igen. En god ide, før du går i gang er rengør væggene. Rengør underlaget omhyggeligt med vand og en klud. Gammel, uholdbare maling fjernes med en spartel. Hvis der stadig er søm, skruer i væggene, skal du fjerne dem. Er der ujævnheder eller huller, skal disse lukkes med spartel eller fillar.

Læs mere »