Maling af loft og vægge

Når du skal til at forberede dit malerarbejde, er du allerede iført arbejdstøj for at forhindre snavs og skader på dit almindelige tøj. Maling kommer hurtig på tøjet og er ikke altid lige nemt at få af igen. En god ide, før du går i gang er rengør væggene. Rengør underlaget omhyggeligt med vand og en klud. Gammel, uholdbare maling fjernes med en spartel. Hvis der stadig er søm, skruer i væggene, skal du fjerne dem. Er der ujævnheder eller huller, skal disse lukkes med spartel eller fillar.

Maling af loft og vægge

Inden du går i gang med malearbejdet så start med dette

  • Fjern væglamper og dæksler fra stikkontakter og afbrydere eller tape dem af med malertape.
  • Andre overflader, såsom vinduer, paneler eller kanter, som du ikke ønsker at male, Skal dækkes af med plast eller tape.
  • Gulvet kan dækkes af med pap eller plastik – Husk at tape kanter.
  • Vægge af meget absorberende materialer såsom gips og bløde fiberplader (og andre sugene overflader) bør du prime før der males.
  • Pladerne suger rigtig meget fugtighed til sig og vil derfor kræve rigtig meget maling før du er færdig.
  • Arbejd ved normal stuetemperatur, ca. 20-21 grader, så vil du have optimale arbejde forhold når malingen skal tørre. Ved skiftende temperaturer mellem kolde eller varme rum, kan det føre til ujævnheder på de malede overflader.
Afdækning når du maler lofter og vægge
Vælg den rette temperatur når du skal male

Det rigtige værktøj er det halve af malearbejdet.

Når du maler lofter, er det vigtigt at have de rette redskaber for at sikre et jævnt og professionelt resultat. Her er nogle af de bedste redskaber til maling af lofter.

Hvis du ønsker at male både vægge og lofter i samme rum, så bør du male loftet først og væggene derefter. Du bør altid male vægge og lofter med rulle og bruge pensel til at male kanter og træværk. Hvis du vil arbejde komfortabelt, skal du kombinere rullen med en teleskopstang.

Brug en god teleskopstang og en stige når du skal male dine lofter

En godt stabil teleskopstang, der kan forlænges så du kan nå loftet uden at strække dine arme er et hit. Den giver dig mulighed for at nå loftet uden brug af stige. Dette gør arbejdet mere sikkert, effektivt og du kan faktisk arbejde hurtigere da du ikke skal op og ned af stien hele tiden.

Ja du slipper ikke helt for at bruge en stige for selv med en teleskopstang kan en stige være nødvendig for at nå svært tilgængelige områder. Det er ofte ved lampeudtag at du får brug for at komme op på en stige for at kunne male med en lille fin pensel der. Sørg altid for at bruge en stabil stige.

Brug en malerulle til de store flader

En malerulle er ideel til at dække store områder hurtigt. Vælg en rulle med en forlængelsesarm, så du nemt kan nå loftet. Skumruller er gode til glatte overflader, mens ruller med en længere luv er bedre til strukturerede overflader.

Når du maler store flader skal du starter rullen i midten af en bane og arbejder dig til top og bund på væggen. Rullen skal hele tiden være våd med maling. Samme fremgangsmåde når du maler loft. Hvis du har brug for en stige fordi der er højt til loftet, så skal du sørge for at den står sikkert.

Du stryger væggene først i længderetningen med vægfarven, derefter tværgående og endelig igen i længderetningen med lige overlapning. På den måde fordeles farven på væggen.

Vælg en kvalitets pensel til maling af loft og vægge - Du får brug for den

En kvalitets pensel eller en kantpensel er nødvendig for at male langs kanter og hjørner, hvor rullen ikke kan komme til. Vælg en pensel med skrå børster for mere præcision. Hvis det er mange rum du skal male så anbefaler jeg dig at finde en hjørne rulle. Med den kan du gå nede på gulvet og male alle hjørner mellem væg og loft eller mellem to vægge. Det går lyn hurtigt når du bruger en hjørne rulle.

Et malingstrug, en aflang malerspand eller en rullebakke hjælper med at fordele malingen jævnt på rullen. Dette reducerer dryp og sikrer en jævn påføring. Når du har malerrullen fyldt op med maling så giver det dig et jævnt lag maling alle steder.

Brug en god kvalitets malertape eller malerbånd til at afdække kanter og lister. Dette sikrer skarpe linjer og beskytter områder, der ikke skal males. Hvis du vælger at købe en billig tape kan du risikerer at den trækker malingen af dine paneler

Når du er færdig med at male hele rummet, så skal du regne med at det tager omkring en dag for at tørre helt igennem. Så længe væggene eller lofterne ikke er helt tørre så kan du ikke være helt sikker på at du har dækket ordentligt, det vil du først kunne se dagen efter.

Herunder kan du finde flere artikler om at male din bolig

Opsætning af tapet på væg i boligen

Opsætning af tapet

Tapetsering har gjort et comeback i boligindretningen efter nogle års fravær. Med moderne mønstre og nye materialer er tapet igen blevet populært, især til baggrunde, border og dekoration i børneværelser. Vi guider dig gennem de subtile forskelle mellem forskellige typer tapet, sammenligner ikke-vævede og papirbaggrunde, og giver dig nyttige tips til, hvad du bør overveje, når du arbejder med tapet.

Læs mere »
Maling af træværk

Maling af træværk

Når du maler udendørs træværk, kan det ofte føles mere taknemmeligt end at male indendørs træværk i stuen eller på loftet. Uanset hvilken type træværk du maler, er det vigtigt at tage sig god tid. Malerarbejde kan tage lang tid, og du risikerer let at få løbere, hvis malingen er for tynd eller du påfører for meget ad gangen. Så sørg for at arbejde omhyggeligt og grundigt for at opnå det bedste resultat.

Læs mere »
Maling af loft og vægge

Maling af loft og væg

Når du skal til at forberede dit malerarbejde, er du allerede iført arbejdstøj for at forhindre snavs og skader på dit almindelige tøj. Maling kommer hurtig på tøjet og er ikke altid lige nemt at få af igen. En god ide, før du går i gang er rengør væggene. Rengør underlaget omhyggeligt med vand og en klud. Gammel, uholdbare maling fjernes med en spartel. Hvis der stadig er søm, skruer i væggene, skal du fjerne dem. Er der ujævnheder eller huller, skal disse lukkes med spartel eller fillar.

Læs mere »